WAZAMAR

Historische Geslachtswapens

 

 


wp-100-algemeen-1

Historische Geslachtswapens

Inleiding
Inhoud

Voor reacties

 

 

55

 

< -- A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z -- >

 

 

 

Wapenschild: Gedeeld in drieen: I Doorsneden: a In goud een hert van zwart (graven van Stolberg), b In zilver twee toegewende vissen of voorns van rood (graafschap Wernigerode); II Doorsneden in drieen: a In goud een leeuw van zwart (heerlijkheid Koningstein), b In goud een in drie rijen geschakeerde dwarsbalk van rood en zilver (graafschap Marck), c Doorsneden van rood en goud (heerlijkheid Muntzenberg); III Doorsneden in drieen: a In goud een adelaar van rood (graafschap Rochefort), b In zilver drie kepers van rood (heerlijkheid Epstein), c gedwarsbalkt van goud en rood van twaalf stukken (heerlijkheid Aigmont).
Wapenvoerster: Juliana, Gravin van Stolberg-Wernigerode, geb. 1506, overl. op het slot te Dillenburg 1580. Moeder van Prins Willem I en echtgenote van Willem de Oude (de Rijke), graaf van Nassau, enz.

 

 

Wapenschild: Gevierendeeld: 1 en 4 gekeperd van goud en rood van twaalf stukken (Egmond), 2 en 3 In rood een beeurtelings gekantelde dwarsbalk van zilver (Buren); een hartschild van goud beladen met een dwarsbalk van zwart en over alles heen een St. Andreaskruis, geschakeerd van zilver en rood (IJsselstein).
Wapenvoerster: Anna van Egmond, geb. Grave 1533, overl. Breda 1558. Gravin van Buren, Leerdam en Lingen, Vrouwe van IJsselstein, Cranendonck en St. Maartensdijk, eerste echtgenote van Prins Willem I.

 

 

Wapenschild: Gevierendeeld: 1 In blauw een van tien stukken van zilver en rood gedwarsbalkte leeuw, getongd, genageld en gekroond van goud (Hessen); 2 In goud een leeuw van zwart, getongd en genageld van rood (Meissen); 3 In goud twee palen van blauw (markgraafschap Landsberg); 4 In blauw een gekroonde adelaar van goud (Paltz-Saksen); een hartschild gedwarsbalkt van zwart en goud van tien stukken en over alles heen een ruitkrans van groen (Saksen).
Wapenvoerster: Anna, Hertogin van Saksen, geb. 1544, overl. Dresden 1577. Enige dochter van de keurvorst Maurits van Saksen, tweede echtgenote van Prins Willem I.

 

 

Wapenschild: In blauw drie lelies van goud, in het schildhart vergezeld van een verkorte smalle schuinbalk van rood, beladen in het bovenste deel met een wassenaar van zilver, geplaatst in de richting van de schuinbalk.
Wapenvoerster: Charlotte de Bourbon-Montpensier, geb. ca 1546, overl Antwerpen 1582. Derde echtgenote van Prins Willem I.

 

 

Wapenschild: In rood een adelaar van zilver, gebekt, geklauwd en gekroond van goud.
Wapenvoerster: Louise de Colligny
, geb.
Chattillon sur Loing 1555, overl. Fontainebleau 1620. Vierde echtgenote van Prins Willem I.

 

 

Wapenschild: Gevierendeeld: 1 In blauw , bezaaid met staande blokjes van goud een leeuw van hetzelfde, getongd en genageld van rood (Nassau); 2 In goud een aanziende leeuw van rood, getongd, genagels en gekroond van blauw (Katzenelnbogen); 3 In rood een dwarsbalk van zilver (Vianden); 4 In rood twee boven elkaar geplaatste aanziende, gaande leeuwen van goud (Dietz).
Wapenvoerder: Graaf Jan van Nassau-Katzenelnbogen, geb. Dillenburg 1535, overl. Dillenburg 1578. Broer van Prins Willem I, stadhouder van Gelderland.

 

 

Wapenschild: In blauw een schuinbalk van zilver, vergezeld van twee sterren (6) van goud.
Wapenvoerder: Philips van Marnix, Heer van Sint Aldegonde, geb. Brussel ca 1539, overl. Leiden 1598. Theoloog en letterkundige, buiten burgemeester van Antwerpen, lid van de raad van state.

 

 

Wapenschild: Gevierendeel: 1 en 4 Gedeeld: I gekeperd van goud en rood van twaalf stukken (Egmond), II In zilver twee beurtelings gekantelde dwarsbalken van rood (Arkel); 2 en 3 Gelderland; een gevierendeeld hartschild, 1 en 4 In zilver een leeuw van zwart, genageld en getongd van rood (Fiennes), 2 en 3 In rood een ster (8) van zilver (Beaux).
Wapenvoerder: Lamoraal, Graaf van Egmond, geb. op het kasteel 'de la Hamaide' in Henegouwen 1522, overl. Brussel 1568. Prins van Gavere, Baron van Fiennes, Gaesbeck, Heer van Hoogwoude, Aartswoude, enz., stadhouder en kapitein generaal van Vlaanderen en Artois, lid van de raad van state, ridder van de orde van het Gulden Vlies.

 

 

Wapenschild: In goud een kruis van rood, in elk kwartier vergezeld van vier geknotte adelaartjes van blauw.
Wapenvoerder: Philips van Montmorency, Graaf van Hoorn, geb. 1524, overl. Brussel 1568. Stadhouder van Gelre, admiraal van de Nederlanden, ridder van de orde van het Gulden Vlies.

 

 

 

< -- A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z -- >

 

 

WAZAMAR
sinds 1995

Hoewel er naar gestreefd is correcte informatie te verschaffen, kan niet worden gegarandeerd dat de informatie op het moment waarop deze is geplaatst na verloop van tijd nog steeds juist is. Aan de inhoud van deze webhalte kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 web stats
free website tracker