Genealogieën

Genealogie van Dirkje KAGENAAR

 

 


Genealogie
van

foto-20-1-80.gif
1925
Dirkje Kagenaar

Inhoud
Voornamen
Gezinnen
Meer

Verwijzingen

Voor reacties

 

 

Johannes Kagenaar en Neeltje van der Hoeven zijn de oudst bekende voorouders van Dirkje Kagenaar

 

Waar komt de familienaam Kagenaar vandaan?

 

 

Volgens het Meertens Instituut

Kagenaar

 

Beroepsnaam voor een kaagschipper, de schipper van een kaag(schuit), een kaagman.

Cornelis Jacobsz Kagenaer, ged. Maassluis 1630, "stierman op een haringhschip" aldaar anno 1664; zoon van Jacob Cornelisz Caegenaer, aldus genoemd bij doop dochter in 1619, visser. De naam Kagenaar duidt niet op herkomst van De Kaag, zoals verondersteld werd, maar op de beroepsnaam kagenaar = kaagschipper; een kaag is een scheepstype [Willem J. Kagenaar, 'Van Cagenaer tot Kagenaar, een genealogische vondst', in: GN (2001), p 637-640;
informant: Willem J. Kagenaar (willem.kagenaar@wanadoo.fr), 3-1-2005].

 

 

Gaffelkaag-250.gif
Een gaffelkaag volgens Pieter Le Comte [1831]

"De door mij voorgestelde gaffelkaag is geladen met Noordsche balken, heeft hare zeilen geborgen en is bezig ter plaatse harer bestemming te geraken. De knecht met den haak gereed staande, om de vaart te stoppen, hetwelk ook wel wordt bewerkstelligd door de zwaarden op en neer te doen zakken, ten einde dezelve den grond vatten".

 

uit: http://www.vaartips.nl/extra/kaag.htm

 

 

 

Kaag :

Kaag-0-250.gif
volgens Pieter Pouwels

1 Cage, Lighter, Gaffelkaag, Gaffelschip: redelijk zeewaardig scheepstype, dat waarschijnlijk rond het eind van de zeventiende eeuw ontstaan is en in het begin van de twintigste eeuw pas verdwenen is. Model, bouw en  soms ook de tuigage hebben in die tijd wijzigingen ondergaan. Men kent onder anderen: de Groentenkaag, de Mosselkaag, de Tesselse-, de Vlielandse-, Hoornse-, Leidse-, Zwolse- en de Gelderse Kaag.
2
verwarrende benaming voor
Kagenaar.

 

Kagenaar:

laag, vrij smal, vrachtscheepje met zeer geringe holte, behorend tot de groep der Aken(1). De bouwwijze doet sterk aan die van de Keen denken. De gangen verzamelen zich aan de voorzijde bij de bergplaat, de achterzijde wordt afgesloten met een spiegel. Het scheepje maakt een beetje hoekige indruk en werd meestal gewogen. Ook Leidsche vlet en zeer verwarrend alleen Kaag of Bok genoemd. [A>] Verwant zijn de Bollenvlet, een wat kleinere Kagenaar, zonder roefje, en de Motorkagenaar, een Kagenaar met een geveegd achterschip.

uit: http://www.debinnenvaart.nl/

zie ook: http://www.debinnenvaart.nl/binnenvaarttaal/afbeeldingen/schepen/vrachtschepen_oud/aken/kagenaar.html
zie ook:
http://www.youtube.com/results?search_query=kagenaar+praam&search=Search

 

 

 


© WAZAMAR
sinds 1995