WAZAMAR

De Nederlanden

 

 


zeventien-ver-100

De Nederlanden

Inleiding
Inhoud

Voor reacties

 

De naam voor een historisch gebied in Europa tussen Noord-Frankrijk en Noord-Duitsland.

 

 

Verenigde Oostindische Compagnie
VOC

 

 

Algemeen - Genealogie

 

vlagvoc.gif

 

De Verenigde Oostindische Compagnie werd opgericht in 1602 met het doel schepen naar AziŽ te sturen om peper en specerijen te kopen. Er werden zes kamers (vestigingen) opgericht in Amsterdam, Zeeland, Rotterdam, Delft, Hoorn en Enkhuizen met ieder een eigen college van directeuren, die bewindhebbers werden genoemd. Het hoofdbestuur bestond uit directieleden van de zes kamers, 'de Heren Zeventien'.
De VOC groeide uit tot een multinational met vestigingen in een tiental Aziatische landen. Halverwege de 18de eeuw had de compagnie 25.000 man in dienst waarvan ca. 3000 in Nederland. De compagnie bouwde haar eigen schepen, zo'n 1500 in totaal, die samen goed waren voor ca. 5000 afvaarten naar AziŽ. Daar werd een netwerk van handelsnederzettingen (factorijen) opgericht, van de Perzische Golf tot de Chinese Zee.
De VOC ging ten onder aan slecht bestuur, corruptie en schulden en werd officieel opgeheven op 31 december 1798.

 

 

© WAZAMAR
sinds 1995

Hoewel ernaar gestreefd is correcte informatie te verschaffen, kan niet worden gegarandeerd dat de informatie op het moment waarop deze is geplaatst na verloop van tijd nog steeds juist is. Aan de inhoud van deze webhalte kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.

 

 web stats
free website tracker